h

Huurverhoging

30 juni 2022

Huurverhoging

EEN HUURVERHOGING ONTVANGEN?  LEES HIER WAT WÉL EN NIET MAG!

Een verhuurder mag op ieder moment van het jaar een huurverhoging invoeren. Maar let op: deze huurverhoging mag pas vanaf 1 juli worden doorgevoerd. Om deze reden wordt een huurverhoging daarom ook vaak pas rond deze tijd ingevoerd.

In de periode van 1 juli 2021 en 30 juni 2022 werden de huren tijdelijk door de overheid bevroren. Dit houdt in dat er in deze periode géén huurverhogingen mogen plaatsvinden. Inmiddels is deze periode voorbij en dat betekent voor veel mensen, je raadt het al, een huurverhoging.

“Vervelend, maar het moet maar”, is wat de meeste mensen zullen denken. Toch is het belangrijk om altijd eerst te checken of de verhuurder wel aan alle regels heeft voldaan. Want wat mag er eigenlijk allemaal wél en niet bij het invoeren van een huurverhoging?

Sociale sector

Hoeveel de huur in 2022 omhoog mag, hangt ervan af of je in de vrije sector of sociale sector huurt. In de sociale sector mag de huurprijs worden verhoogd met een maximum van 2,3%, tenzij je in aanmerking komt voor een inkomensafhankelijke huurverhoging of een huurverhoging op basis van een lage huur.

Bij een inkomensafhankelijke huurverhoging wordt er gekeken naar één- en meerpersoonshuishoudens. De regels kunnen hierbij namelijk verschillen. Voor een alleenstaande geldt dat er een maximum huurverhoging van €50,- mag worden doorgevoerd bij een bruto-inkomen tussen de €47.948 en €56.527. Bij een bruto-inkomen boven deze €56.527 mag de huur met maximaal €100,- verhoogd worden. 

Voor degenen die niet alleenwonend zijn, geldt er eveneens een maximale huurverhoging van €50,- bij een gezamenlijk bruto-inkomen tussen de €55.486 en €75.369. En bij een gezamenlijk bruto-inkomen hoger dan €75.369 mag de huur met maximaal €100 euro verhoogd worden.

Lage huur en kamerverhuur

Er is sprake van een zogeheten ‘lage huur’ wanneer de huur niet hoger is dan €300,- per maand. Voor mensen met deze relatief lage huur geldt dat er maximaal een huurverhoging van €25,- mag worden doorgevoerd. Voor kamerverhuur geldt net zoals de sociale sector een maximum huurverhoging van 2,3%.

Alle bovengenoemde huurverhogingen mogen niet bij elkaar opgeteld worden. Dit betekent dat je maar in één van de categorieën kan vallen. Oftewel: je valt in de categorie van maximaal 2,3%, of in de categorie voor maximaal €25,-, €50,- of €100,-. Het is niet toegestaan om als verhuurder de huur te verhogen met meer dan dit maximum.

Vrije sector

Ook voor huurders in de vrije sector geldt er een huurverhoging. Voor deze huurders is vastgesteld dat de huurverhoging niet meer dan 3,3% mag zijn.Maar mocht er in het huurcontract een lager percentage dan deze 3,3% staan, dan moet de verhuurder hieraan voldoen.

Wanneer kan ik bezwaar maken?

Wij raden iedereen aan om bezwaar te maken als de huurverhoging niet aan alle regels voldoet. Dit houdt onder andere in dat de verhuurder niet boven het maximumbedrag of -percentage een huurverhoging mag doorvoeren zoals hierboven beschreven staat. Hieronder volgen nog een aantal redenen om bezwaar te maken.

Ten eerste moet een huurverhoging tijdig worden vermeld. Zo is het de verhuurder zijn of haar plicht om een huurverhoging minimaal twee maanden voor ingangsdatum, schriftelijk, aan te kondigen. Als de aankondiging niet op tijd is verstuurd, kun je hier bezwaar tegen maken. Dit kan ervoor zorgen dat de huurverhoging pas later zal kunnen worden doorgevoerd.

Ook mag de huur niet verhoogd worden als er door de huurcommissie of een rechter is besloten dat er een (tijdelijke) huurverlaging plaatsvindt in verband met gebreken aan het pand. Als je een huis huurt inclusief servicekosten, waarvan de specificatie van de kale huurprijs ontbreekt, mag er geen huurverhoging worden doorgevoerd.

Het kan soms ontzettend lastig zijn om alles op een rijtje te kunnen zetten. Denk jij dat je bezwaar kan maken tegen jouw huurverhoging? Twijfel dan niet en neem een kijkje op www.woonbond.nl. Hier geven zij antwoord op alle vragen met betrekking tot wonen. Ook kun je via de website van de Woonbond een check doen om te kijken of jouw huurverhoging wel aan alle regels voldoet. Mocht hieruit blijken dat je succesvol bezwaar kunt maken, dan leveren zij een modelbrief op maat die je kan gebruiken.

Ook kun je voor vragen altijd contact opnemen met de SP (deventer@sp.nl). Graag kijken wij met je mee en geven we je advies.

Neem contact op

Reactie toevoegen

U bent hier